Direct naar de inhoud.

Nieuws

Wat is er momenteel te zien en te doen?

• zondag 26 november 2017: Oude Ambachten en Bedrijven
• Tentoonstelling: KunstMix
• nieuw tijdschrift Veerten

 
Hallo allemaal,
Omdat wij samen met een aantal musea in de buurt van Stadskanaal/Nieuw-Buinen een samenwerkingsverband aan willen gaan onder de naam Parels in het Veen doen wij door middel van een enquête onderzoek naar jullie behoefte op het gebied van marketing en communicatie. Door jullie hulp kunnen de musea in de toekomst behouden blijven.
Deze enquête is gemaakt door Shirley Viswat van de Hanzehogeschool in Groningen voor haar afstudeerscriptie. De enquête kan ingevuld worden tot en met 1 december via de volgende link: https://www.enquetesmaken.com/s/71a939d en neemt ongeveer 5 – 10 minuten in beslag. U helpt ons hier enorm mee, alvast heel erg bedankt!

 

Oude Ambachten en Bedrijven

lezing door Jaap Meijering: ‘Vervlogen tijdsbeeld’
Datum: 26 november 2017
Aanvang 14.30 uur
Plaats: Streekhistorisch Centrum, Ceresstraat 2
Entree: € 4,00 p.p.; donateurs van het SHC €2,50
Inlichtingen en reserveren (tijdens kantooruren): 0599-612649 /info@streekhistorischcentrum.nl


Een grofsmederij- machine & lierenfabriek te Stadskanaal uit de collectie van Jaap Meijering.

Op zondag 26 november geeft Jaap Meijering een lezing in het Streekhistorisch Centrum te Stadskanaal. Het thema ‘Oude ambachten en bedrijven’ staat daarbij centraal. Deze lezing is de derde van een serie die Meijering geeft onder het motto ‘Vervlogen tijdsbeeld’.

Jaap Meijering is verzamelaar van oude ansichtkaarten van Stadskanaal en omgeving en verzorgt regelmatig de rubriek “Vervlogen Tijden” in De Kanaalstreek. Hij houdt zich bezig met de geschiedenis van Stadskanaal en de Veenkoloniën. Tijdens zijn lezing zal hij veel nostalgische beelden tonen van verschillende oude ambachten en bedrijven uit de vorige eeuw. Van mandenmakers tot ijsfabriek en van kalkbranderijen tot wagenmakerijen. Waar zijn die oude ambachten gebleven en door wie werden ze indertijd op vakbekwame wijze uitgevoerd? Hoeveel bedrijven waren er in en rond Stadskanaal welke veelal allemaal zijn verdwenen? Een greep uit een stuk historie die wel verdwenen is, maar in woord en beeld niet verloren mag gaan.

 

KunstMix

De najaarstentoonstelling van kunstenaarscollectief Galerie Boven

Tentoonstelling: KunstMix van Galerie Boven
Datum: zondag 19 november om 15.00 uur
Plaats: Streekhistorisch Centrum Stadskanaal
Entree: € 3,00 p.p., kinderen tot en met 16 jaar gratis.
Inlichtingen (tijdens kantooruren): 0599-612649 /info@streekhistorischcentrum.nl

Het Streekhistorisch Centrum opent op zondag 19 november een nieuwe tentoonstelling. Tot en met 14 januari 2018 houdt Kunstenaarscollectief Galerie Boven uit Stadskanaal er haar najaarstentoonstelling van alle leden van het collectief. Onder de titel KunstMix is er uiteenlopend werk in diverse technieken te zien in het Huisje van Manning en het hoofdgebouw van het SHC.

De Vereniging Kunstenaars Collectief Galerie Boven is in 1999 opgericht. Zij hadden aanvankelijk een expositieruimte bovenin de voormalige winkel van Zwartsenberg aan de Handelsstraat te Stadskanaal. De leden komen inmiddels uit de wijde regio.
Naast het uitwisselen van informatie en het ondersteunen en stimuleren van elkaar, is ook het bevorderen van de bekendheid van de aangesloten beeldende kunstenaars een belangrijke doelstelling. Dit doen zij door gezamenlijk te exposeren, elkaar te ondersteunen bij de PR en andere beeldende of kunsteducatieve activiteiten van de leden. Deelnemers aan KunstMix zijn: Wijna Booij, Oepke de Boer, Roland Beyer, Toon Blokland, Stien Breedveld, Riet Ebberink, Willem Labots, Marius van der Put, Ietje Rohr, Thea Veldkamp en Zwaantje Weishaupt. Hun werk varieert van kleine verfijnde potloodtekeningen tot grote doeken in acrylverf en ook driedimensionaal ruimtelijk werk.