Direct naar de inhoud.

Nieuws

 

Wat is er momenteel te zien en te doen?

  • Zondag 9 december 2018: Herman Sandman leest voor (UITVERKOCHT!)
  • Zondag 16 december 2018: Krijn en Anneke Verweij
  • Zondag 23 december: Kerstconcert met FosFour uit Sellingen
  • Klik hier voor de complete zondagagenda
  • Tentoonstelling: Muthert, 100 jaar koopmannen in Musselkanaal
  • Nieuw nummer (december 2018) tijdschrift Veerten
  • Nieuws over SHC de Oude Stelmakerij

Herman Sandman in SHC

Herman Sandman draagt voor uit eigen werk
Datum: 9 december 2018
Tijd: 14.30 uur
Plaats: Streekhistorisch Centrum Stadskanaal
Entree: € 4,- per persoon, donateurs € 2,50 op vertoon van hun donateurspas.
Deze voorstelling is uitverkocht! Er kan niet meer worden gereserveerd.

Herman Sandman (foto: Robert van der Molen)

Herman Sandman leest voor in Streekhistorisch Centrum

Schrijver/journalist Herman Sandman (1965) leest op zondag 9 december voor uit eigen werk in het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal.
Sandman bracht een deel van zijn jeugd door op een steenworp afstand van de watertoren in Stadskanaaal en voetbalde bij S.E.T.A., aan de rand van het Ceresdorp. Hij noemt zichzelf dan ook een ‘hardcore Veenkoloniaal’. Hoewel hij, al dan niet samen, woonde en woont in Winschoten, Groningen en Slochteren, keert het land van zijn jeugd voortdurend terug in zijn werk.

Behalve van zijn dagelijkse column in het Dagblad van het Noorden, is Sandman bekend van zijn boeken. Bekende titels zijn Trap ze in de Pokkel (columns), De dronken rechtsbuiten en andere helden uit het amateurvoetbal (columns), De lange leegte (verhalen) en De eeuwige Veenkoloniaal. Ook schreef hij over het literaire leven in de stad Groningen van 1945 tot en met 2005 en publiceerde biografieën van saxofonist/chemicus Appie Albert en voetballer Milko Djurovski, in zijn ogen de beste voetballer die ooit bij FC Groningen speelde.
Met Frank den Hollander leverde hij eind november de herziene versie af van Inburgeringscursus Groningen. Zijn laatste project is het script en libretto (met schrijver Jo Willems en regisseur Harm-Ydo Hilberink) van de volksopera Veendammer Wind, die juni 2019 opgevoerd wordt in stadion De Langeleegte. Herman Sandman is voorzichtig begonnen aan een roman en nog voorzichtiger aan een biografie over Simon van Wattum, dichter en oud-hoofdredacteur Winschoter Courant en Nieuwsblad van het Noorden. Niet toevallig ook afkomstig uit Stadskanaal.

Wie ver reist, kan veel verhalen

Anneke en Krijn Verweij in het SHC
Datum: 16 december 2018
Tijd: aanvang 14.30 uur
Plaats: Streekhistorisch Centrum Stadskanaal
Entree: € 4,- per persoon, donateurs van het SHC € 2,50 op vertoon van hun donateurspas.
Reserveren (tijdens kantooruren): 0599-612649 /info@streekhistorischcentrum.nl

Anneke en Krijn Verweij op reis.

Wie ver reist, kan veel verhalen: foto’s en leuke belevenissen van Anneke en Krijn Verweij

Op zondagmiddag 16 december zijn Krijn en Anneke Verweij uit Stadskanaal te gast in het Streekhistorisch Centrum in hun woonplaats. Zij hebben veel hobby’s. Reizen, film en fotografie steken er bovenuit. Krijn is amateurfotograaf. Anneke is voorzitter van de filmliga Stadskanaal. Hun beider passie is reizen. In de loop der jaren hebben ze al heel veel plekken, soms meerdere malen, op aarde bezocht. Australië (waar Anneke haar hele jeugd heeft gewoond), Noord- en Midden-Amerika, verschillende landen in Zuidoost-Azië, waaronder China en Indonesië, en Zuid-Afrika. Daarbij hebben ze overigens de mooie dingen dichterbij in Nederland en Europa niet overgeslagen.

Van alle reizen maakt Krijn foto’s. Natuurlijk de highlights, maar het meeste wat hem boeit zijn mens en dier in hun eigen omgeving. Anneke schrijft reisverslagen, die veel meer zijn dan een dagboek. Naast de dagelijkse belevenissen schrijft ze over al het moois en boeiends wat het bezochte land aan historie, cultuur en natuur te bieden heeft. Daar horen ook hele leuke en bijzondere voorvallen bij. Daarover leest ze voor uit haar reisboeken, begeleid met foto’s die Krijn daarbij heeft gemaakt.

Kerstconcert door FosFour

A capella muziek in het SHC
Datum: 23 december 2018
Tijd: 14.30 uur
Plaats: Streekhistorisch Centrum Stadskanaal
Entree: € 7,50 per persoon, donateurs € 5,00 op vertoon van hun donateurspas, inclusief koffie met koek
Reserveren (tijdens kantooruren): 0599-612649 /info@streekhistorischcentrum.nl

FosFour in kerststemmingVocaal kwartet FosFour brengt het publiek in kerststemming

Op zondagmiddag 23 december is het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal geheel in kerstsfeer. Vocaal kwartet FosFour uit Sellingen zal deze middag een kerstconcert verzorgen.

Het a capella kwartet FosFour bestaat uit de leden Ilona Ophof-Feiken (sopraan), Marende Verwey-te Velde (alt), Dolf Kuiper (tenor) en Bert Slijkhuis (bas). Het vierstemmig kwartet is opgericht in 2002 en zingt dus al jaren samen met een zeer divers repertoire, wat varieert van licht klassiek tot vlotte, populaire nummers voor elke gelegenheid. Ook verleent het kwartet vaak haar medewerking aan kerkdiensten.

Voor het concertje in Huize Ter Marse komen er verschillende bekende kerstnummers voorbij, zoals ‘Away in the manger’, ‘Joy to the world’, een ‘Kerstballade’ of bijvoorbeeld het bekende ‘O Holy night….´ FosFour heeft ook verschillende Engelse Carols in het repertoire, zoals de ‘Coventry Carol’ en ‘Angel’s Carol’. Natuurlijk zal het ‘Stille Nacht’ ook niet ontbreken, evenmin als de lichtere nummers zoals ‘We wish you a merry Christmas’ en ‘I’m dreaming of a white Christmas’
FosFour zal twee keer circa een half uur vullen met mooie a capella gezongen luistermuziek. Mocht het kerstgevoel er nog niet zijn dan zal dat er tijdens dit kerstconcertje zeker komen!

Ook kan deze middag de tentoonstelling ‘100 jaar koopmannen Muthert in Musselkanaal’ worden bezocht. Het concert begint om 14.30 uur en de entree bedraagt € 7,50. Donateurs krijgen € 2,50 korting op vertoon van hun SHC-pas.
Reserveren kan via 0599-612649 of info@streekhistorischcentrum.nl.

Muthert, 100 jaar koopmannen in Musselkanaal

Tentoonstelling
Datum: van 11 september 2018 tot en met 7 januari 2019
Plaats: Streekhistorisch Centrum Stadskanaal
Inlichtingen (tijdens kantooruren): 0599-612649 /info@streekhistorischcentrum.nl

Personeel voor de winkel in de jaren dertig. (Collectie Muthert)

Het Streekhistorisch Centrum vertelt de geschiedenis van de Kanaalstreek. Een geschiedenis die gekenmerkt wordt door een dynamiek van zwaar werk in het veen, het bewoonbaar maken van het voormalige moeras waar mensen afkomstig van heinde en verre zich vestigden om een nieuw leven te beginnen en middelen van bestaan vonden langs het kanaal, als schipper, landarbeider, ambachtsman of winkelier. Het familiebedrijf Muthert is één van die bedrijven die deze ontwikkeling illustreert. Hun ontwikkeling van schippersfamilie via koopmannen en handelaars tot een modern gespecialiseerd bedrijf met een internationale webshop is exemplarisch voor de ontwikkeling van de streek en de groei van de lintdorpen langs het kanaal. Niet alle bedrijven hielden het echter zo lang vol. De viering van een honderdjarig bestaan in een streek die nog maar net het 250-jarig bestaan vierde, is dan ook best bijzonder.

Daarbij heeft slijterij Frans Muthert al een ruim 20 jaar durende relatie met het Streekhistorisch Centrum als bedrijfsdonateur. Reden te meer om naar aanleiding van de viering van het eeuwfeest, een tentoonstelling aan deze geschiedenis te wijden.
Het verhaal van de familie Muthert is in het kort te lezen in Veerten jaargang 3 nr. 2 van juli 2018 en uitgebreid in de brochure ‘100 jaar Frans Muthert 1918-2018’ die bij de tentoonstelling te koop is.

De tentoonstelling in het Streekhistorisch Centrum is te zien van 11 september 2018 tot en met 7 januari 2019, van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00-17.00 uur en vanaf oktober ook elke zondag van 14.00-17.00 uur. Op zondag 7 oktober houdt Bert Roossien een fotopresentatie met als thema Kruideniers in de Kanaalstreek die aansluit bij de tentoonstelling. De entree bedraagt € 3,00, donateurs zijn gratis.