Direct naar de inhoud.

Nieuws

Wat is er momenteel te zien en te doen?

• tijdens de zomervakantie: rondleidingen door de watertoren
• tot en met 15 september: tentoonstelling Een Ander Achterhuis
• tot en met 15 september: tentoonstelling Speelgoed en babykleding
• nieuw tijdschrift Veerten
Agenda met de activiteiten van het seizoen 2016-2017

 

Rondleidingen in Watertoren

Activiteit: Rondleiding door de watertoren van Stadskanaal
Datum: alle donderdagen in de zomervakantie: 20 en 27 juli en 3, 10, 17 en 24 augustus
Aanvang 11.00 uur
Plaats: Watertoren: Ceresstraat 1 te Stadskanaal verzamelen bij Streekhistorisch Centrum, Ceresstraat 2
Entree: € 5,00 incl. consumptie. (Kinderen tot en met 5 jaar gratis, kinderen tot 16 jaar € 2,50)
Inlichtingen (tijdens kantooruren): 0599-612649 /info@streekhistorischcentrum.nl

Bert Roossien leidt rond in de watertoren van Stadskanaal. (Foto: Roland Beyer).

Gedurende de zomervakantiemaanden organiseert het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal op elke donderdag een rondleiding door de watertoren van Stadskanaal. Een deskundige gids zal uitleg geven over de bouw, bouwstijl en de werking van het markante monument aan de Ceresstraat. De watertoren is al langere tijd niet meer in bedrijf maar staat sinds 2000 op de Rijksmonumentenlijst. Er valt dan ook heel wat over de geschiedenis van de toren te vertellen.
De rondleidingen van augustus vinden plaats op 20 en 27 juli en 3, 10, 17 en 24 augustus. De start is om 11.00 uur. Aanmelden is niet nodig, belangstellenden kunnen zich melden bij het Streekhistorisch Centrum dat is gevestigd in Huize ter Marse naast de watertoren. Uiteraard is er ook voldoende gelegenheid om bovenop de toren van het uitzicht te genieten. Na afloop is er in het naastgelegen Streekhistorisch Centrum gelegenheid voor het nuttigen van koffie of thee. Ook kan hier de tentoonstelling over de geschiedenis van de Kanaalstreek worden bekeken, en in Huisje Manning de tentoonstelling over het Stadskanaalster Achterhuis in de Tweede Wereldoorlog.

De watertoren is ook op eigen gelegenheid te beklimmen om te genieten van het prachtige uitzicht. Dat kan van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00-17.00 uur (laatste beklimming om 16.30 uur) en op de zondagen 6 augustus en 3 september van 14.00-17.00 uur.

Kinderen tot 14 jaar zonder begeleiding geen toegang.

 

‘Een Ander Achterhuis’ en een keuze uit de collectie II: kinderen

Tentoonstelling: ‘Een Ander Achterhuis’ en een keuze uit de collectie II: kinderen
Datum: tot en met 15 september
Plaats: Huisje van Manning/wisselkamer
Inlichtingen (tijdens kantooruren): 0599-612649 /info@streekhistorischcentrum.nl

Aquarel van Geert Schreuder.

Vanaf heden zijn in het Streekhistorisch Centrum weer twee nieuwe  tentoonstellingen te zien. In het Huisje Manning is onder de titel ‘Een Ander Achterhuis’ een tentoonstelling ingericht over de familie Drenth die 16 onderduikers de Tweede Wereldoorlog doorhielp.

Een Ander Achterhuis
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bood de familie Drenth een veilig onderdak aan Joden en mensen die onderdoken voor de verplichte Arbeitseinsatz. Het verhaal over hoe ze dat klaarspeelden, werd in 1998 opgetekend door Jan Hof en door Herinneringscentrum Kamp Westerbork in boekvorm uitgebracht. Geert Schreuder maakte er aquarellen bij. Aan de hand van deze aquarellen wordt nu in het Streekhistorisch Centrum tentoongesteld wat zich in het boerderijtje aan de Kromme Wijk te Stadskanaal afspeelde. Een schaalmodel van het huis laat zien op welke kleine oppervlakte alle mensen moesten leven. Voor iedereen die zich meldde, werd er plaats gemaakt, welke problemen dat ook met zich mee bracht.

Speelgoed en babykleding
Ook in de kamer voor wisseltentoonstellingen in het hoofdgebouw is de opstelling vernieuwd. Er is een keuze gemaakt uit de eigen collectie, waarin deze keer kinderen centraal staan. Oud speelgoed, kinderkleding, leesboekjes, verzorgingsartikelen voor baby’s: de expositie geeft een nostalgisch beeld van vroeger waar velen nog wel herinneringen aan zullen hebben.
De getoonde stukken zijn afkomstig van schenkingen van tal van particulieren en variëren van ca. 30 tot meer dan 100 jaar oud. De collectie van het SHC groeit nog steeds. Voorwaarde voor aanvaarding van schenkingen is o.a. dat de stukken gebruikt zijn in de Kanaalstreek of Westerwolde. Het allermooiste vinden we, als er ook gegevens over de gebruiker bekend zijn. Deze worden allemaal gedocumenteerd.