Direct naar de inhoud.

Nieuws

 

Wat is er momenteel te zien en te doen?

  • Zondag 21 oktober 2018: Filmmiddag Bellingwolde
  • Zondag 28 oktober 2018: Manuel Claasen over Bredero
  • Tentoonstelling: Muthert, 100 jaar koopmannen in Musselkanaal
  • Tentoonstelling: Witte Olifanten V
  • Nieuw nummer (april 2018) tijdschrift Veerten
  • Nieuws over SHC de Oude Stelmakerij

 

 

Bellingwolde op film

Filmmiddag over Bellingwolde
Datum: 21 oktober 2018
Tijd: 14.30 uur
Plaats: Streekhistorisch Centrum Stadskanaal
Entree: € 3,- per persoon, donateurs gratis op vertoon van hun donateurspas
Inlichtingen (tijdens kantooruren): 0599-612649 /info@streekhistorischcentrum.nl

Ansichtkaart uit de jaren 50: Groeten uit Bellingwolde.(Collectie Streekhistorisch Centrum)

Op zondag 21 oktober vertoont het Streekhistorisch Centrum een film uit haar collectie. Deze dag staat een DVD op het programma die is uitgebracht door de Handelsvereniging Bellingwolde-Vriescheloo-Veelerveen ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum in 2006, dus ook alweer 12 jaar geleden. De film bevat o.a. beelden van de oude ULO uit 1938, winkels en hun klanten in 1954, een gedeelte van een dorpsfilm uit 1964 en beelden van een braderie in Bellingwolde.
Halverwege de film zal even een koffiepauze worden gehouden.

De voorstelling begint om 14.30 uur, de entree bedraagt € 3,00 en donateurs mogen zelfs gratis naar binnen op vertoon van hun donateurspas.
In de pauze is er gelegenheid om koffie te drinken en kan uiteraard de tentoonstelling worden bekeken, die nog te zien is tot en met 6 januari 2019. In het Streekhistorisch Centrum, de bibliotheek van Stadskanaal en het kantoor van Tourist Info Westerwolde is het boekje met het complete zondagmiddagprogramma gratis af te halen.

 

Ludieke voordracht over Bredero door Manuel Claasen


Datum: 28 oktober 2018
Tijd: 14.30 uur
Plaats: Streekhistorisch Centrum Stadskanaal
Entree: € 4,- per persoon, donateurs van het SHC € 2,50 op vertoon van hun donateurspas.

Manuel Claasen in actie tijdens een eerdere lezing in het SHC.

Op zondagmiddag 28 oktober houdt Manuel Claasen uit Gasselte een ‘theatrale’ voordracht over Gerbrand Adriaenszoon Bredero, de 17e-eeuwse dichter en toneelschrijver die 400 jaar geleden overleed.

De jong gestorven Bredero (hij werd slechts 33 jaar) is bij het grote publiek vooral bekend door zijn kluchtspelen, zoals de Klucht van de Koe en de Klucht van de Molenaar. Velen kennen ook nog wel zijn grotere, tragikomische spelen zoals Moortje en De Spaanse Brabander. Minder bekend zijn Bredero’s vele gedichten, waarvan een aantal tot de mooiste in onze taal behoren.
Zijn leven was afwisselend uitbundig en ingekeerd, wat valt af te lezen aan zijn zinspreuk ” ’t kan verkeeren”.
Manuel Claasen zal in zijn voordracht-in-toneelvorm trachten een beeld te geven van Bredero’s persoon in vele facetten. Het belooft een bijzonder boeiende middag te worden.

Manuel Claasen (Oostzaan 1939) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde, (kunst-) geschiedenis en theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1994 tot 1999 volgde hij de opleiding tekenen, schilderen en grafiek aan de Gerrit Rietveld Kunstacademie in Amsterdam. Gedurende een aantal jaren leidde hij in Amsterdam de toneelgroep ‘De Collectie’. Hij was tot 1998 docent Nederlands aan het HAVO en VWO.
Hij woont en werkt in Gasselte. Naast zijn werk als beeldend kunstenaar houdt hij zich bezig met schrijven, musiceren (diverse blokfluiten) en het van tijd tot tijd houden van lezingen en/of voordrachten.

 

Muthert, 100 jaar koopmannen in Musselkanaal

Tentoonstelling
Datum: van 11 september 2018 tot en met 7 januari 2019
Plaats: Streekhistorisch Centrum Stadskanaal
Inlichtingen (tijdens kantooruren): 0599-612649 /info@streekhistorischcentrum.nl

Personeel voor de winkel in de jaren dertig. (Collectie Muthert)

Het Streekhistorisch Centrum vertelt de geschiedenis van de Kanaalstreek. Een geschiedenis die gekenmerkt wordt door een dynamiek van zwaar werk in het veen, het bewoonbaar maken van het voormalige moeras waar mensen afkomstig van heinde en verre zich vestigden om een nieuw leven te beginnen en middelen van bestaan vonden langs het kanaal, als schipper, landarbeider, ambachtsman of winkelier. Het familiebedrijf Muthert is één van die bedrijven die deze ontwikkeling illustreert. Hun ontwikkeling van schippersfamilie via koopmannen en handelaars tot een modern gespecialiseerd bedrijf met een internationale webshop is exemplarisch voor de ontwikkeling van de streek en de groei van de lintdorpen langs het kanaal. Niet alle bedrijven hielden het echter zo lang vol. De viering van een honderdjarig bestaan in een streek die nog maar net het 250-jarig bestaan vierde, is dan ook best bijzonder.

Daarbij heeft slijterij Frans Muthert al een ruim 20 jaar durende relatie met het Streekhistorisch Centrum als bedrijfsdonateur. Reden te meer om naar aanleiding van de viering van het eeuwfeest, een tentoonstelling aan deze geschiedenis te wijden.
Het verhaal van de familie Muthert is in het kort te lezen in Veerten jaargang 3 nr. 2 van juli 2018 en uitgebreid in de brochure ‘100 jaar Frans Muthert 1918-2018’ die bij de tentoonstelling te koop is.

De tentoonstelling in het Streekhistorisch Centrum is te zien van 11 september 2018 tot en met 7 januari 2019, van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00-17.00 uur en vanaf oktober ook elke zondag van 14.00-17.00 uur. Op zondag 7 oktober houdt Bert Roossien een fotopresentatie met als thema Kruideniers in de Kanaalstreek die aansluit bij de tentoonstelling. De entree bedraagt € 3,00, donateurs zijn gratis.

 

Witte Olifanten V: Dieke Venema

Tentoonstelling in SHC de Oude Stelmakerij te Sellingen
Datum: van 28 juli tot en met 28 oktober 2018
Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 14.00-16.00 uur, op zaterdag van 10.00-16.00 uur. Daarbuiten op afspraak.
SHC de oude Stelmakerij, Dorpsstraat 32, 9551 AE Sellingen. Tel. 0599-322727 of 0599-612649;
Entree: gratis
Inlichtingen (tijdens kantooruren): 0599-612649 /info@streekhistorischcentrum.nl

‘Untitled’, 2013, klei en metaal. Dieke Venema.

Witte Olifanten is de naam van een reeks solotentoonstellingen voor keramische kunst, die vanaf 2013 plaatsvond in de watertoren van Stadskanaal maar dit jaar voor het eerst in SHC de oude Stelmakerij in Sellingen. De naam verwijst in overdrachtelijke zin naar iets zeldzaams, iets moois en kostbaars, te duur om te onderhouden, te kostbaar om weg te doen.
Voor deze eerste tentoonstelling op de nieuwe locatie is een jong talent uitgenodigd om met haar werk de voormalige smidsruimte te transformeren. Dieke Venema (1990, Barneveld) werkt voor het maken van haar beelden het liefst met plastische, makkelijk te manipuleren materialen zoals klei. Haar beelden zijn abstract en robuust. Meer dan eens verwerkt ze bestaande voorwerpen in haar sculpturen, zoals een radio of een palet. Soms is het bijna louter een manier om iets overeind te houden, zoals bij een groot beeld dat wordt gestut door een paal. Soms werkt het voorwerp als sokkel. Maar altijd werkt het licht vervreemdend. Als contrast met de robuuste aanblik is er veel subtiels te beleven aan haar werk. De sporen van haar vingers toen ze het beeld maakte, de zachte glans van de terra sigillata waarmee sommige beelden zijn afgewerkt, staan voor een aandachtige en weloverwogen werkwijze van deze kunstenares, die zegt vooral intuïtief te werk te gaan.