Direct naar de inhoud.

Nieuws

Wat is er momenteel te zien en te doen?

  • Van oktober tot mei organiseert het Streekhistorisch Centrum op de zondagmiddag speciale activiteiten, zoals lezingen en concerten. Het programma voor deze en andere bijzondere activiteiten vindt u t.z.t weer u op de pagina Agenda.
  • Van 14 april tot en met 12 juli is er in het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal een tentoonstelling te zien over de Tweede Wereldoorlog in en rond Stadskanaal.
  • Nieuw nummer (april 2019) tijdschrift VeertenNieuws over SHC de Oude Stelmakerij
  • 7 vrijheidsbomen bij het Streekhistorisch Centrum

Vrijheid is voor mij… 

17 mei 2019

Sinds deze week (17 mei) staan er zeven vrijheidsbomen bij het Streekhistorisch Centrum. Deze bomen zijn gemaakt door leerlingen en docenten van het praktijkonderwijs en VMBO Ubbo Emmius, studenten van  Noorderpoort Beroepsonderwijs Stadskanaal, de Wedeka en het Workout team van de gemeente Stadskanaal.  In de bomen hangen kaartjes waarop scholieren en inwoners van de gemeente hebben geschreven wat vrijheid voor hen betekent.

De bomen stonden bij de zeven oorlogsmonumenten die de gemeente Stadskanaal rijk is. Omdat het ware kunstwerken zijn geworden die nog steeds aanzetten tot nadenken over de vrijheid waarin wij leven, hebben ze nu een plaats gekregen bij het Streekhistorisch Centrum, waar nog tot en met 12 juli de tentoonstelling ‘Met open armen, nieuwe gezichten in Stadskanaal 1940-1945’ te zien is.  Hier is nog steeds de mogelijkheid om een kaartje met jouw  idee over vrijheid in één van de zeven vrijheidsbomen op te hangen.

Het nieuwe nummer van ‘Veerten’ is uit 

8 april 2019

Het negende nummer van Veerten, het tijdschrift van het Streekhistorisch Centrum is verschenen.

In deze Veerten staat o.a. een interview met de in de Kanaalstreek en omstreken bekende band Quintus, artikelen over de 200-jarige Buinersluis, Stadskanaal in de Tweede Wereldoorlog waar dit voorjaar een tentoonstelling in het SHC aan gewijd is en over veld- en streeknamen, maar ook een interview met de inmiddels bekende Alteveerster Jan Geert Sterenborg die samen met zijn zus Meentje in zijn jeugd een beroemd accordeonduo vormde.

Roelof Pinxterhuis dook in de geschiedenis van het smederijgeslacht Smid in Sellingen en Jakob Been beschreef de ontsnappingspoging van vier kampgevangenen in de jaren dertig net over de Duitse grens.

Ook de vaste rubrieken waarin krantenberichten, collectiestukken en de agenda van het Streekhistorisch Centrum worden uitgelicht, ontbreken niet.

Het tijdschrift wil laten zien waar het Streekhistorisch Centrum voor staat en neemt de lezer aan de hand van leesbare en interessante artikelen mee naar onze streek, naar de cultuur en het verleden van de Veenkoloniën, van Westerwolde en van de Monden. De naam ‘Veerten’ staat voor de culturele en historische verten of horizonnen die we willen verkennen.

Donateurs van het SHC krijgen het blad automatisch thuisgestuurd en het is in de losse verkoop verkrijgbaar voor € 4,95 bij de boekhandels in Stadskanaal, Musselkanaal en Ter Apel, en uiteraard bij het Streekhistorisch Centrum zelf.

Voor meer informatie: 0599-612649 / info@streekhistorischcentrum.nl (Helen Kämink)

Tentoonstelling: met open armen, nieuwe gezichten in Stadskanaal 1940-1945 

Datum: 14 april 2019 t/m 12 juli 2019
Van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00-17.00 uur en elke zondag van 14.00-17.00 uur.
Entree: € 3,00 per persoon, donateurs gratis
Meer informatie en reserveren voor groepsbezoek: 0599-612649 / info@streekhistorischcentrum.nl

Van  14 april tot en met 12 juli is er in het Streekhistorisch Centrum (SHC) in Stadskanaal een tentoonstelling te zien over de Tweede Wereldoorlog in en rond Stadskanaal.
De tentoonstelling Met open armen laat zien hoe het dagelijks leven van de inwoners van Stadskanaal en omliggende dorpen veranderde na de inval van de Duitse bezetter. Naast zorgen voor hun eigen gezin werd aan hen gevraagd om onbekenden in huis op te nemen. Evacués uit andere delen van het land kwamen naar het noorden, op de vlucht voor verwoesting en honger. Met enige regelmaat verschenen in Stadskanaal en omgeving nieuwe gezichten in de buurt, in de kerk en op school.

Geëvacueerde kinderen die sinds de winter van 1944/45 in Stadskanaal en omliggendedorpen woonden, vierden de bevrijding samen met hun opvanggezinnen. Ze vertelden hetthuisfront enthousiast over de festiviteiten, zoals de bevrijdingsoptocht in Stadskanaal, hier aan dePoststraat. Collectie Groninger Archieven.

Naast objecten, foto’s, documenten en persoonlijke verhalen zijn in de tentoonstelling twee documentaires te bekijken. Deze besteden aandacht aan de gevolgen van de keuzes die ouders maakten in de oorlog. Kinderen van zowel NSB’ers als verzetsmensen werden levenslang geconfronteerd met deze erfenis.
De tentoonstelling is samengesteld en gerealiseerd door Willy van der Schuit en Helga de Graaf voor de Stichting OVCG. De documentaires zijn geproduceerd door Liefke Knol AV Producties.