Direct naar de inhoud.

Nieuws

Wat is er momenteel te zien en te doen?

• zondag 1 oktober 2017: wonen in de Kanaalstreek en Westerwolde
• tot en met 15 september: tentoonstelling Een Ander Achterhuis
• nieuw tijdschrift Veerten

 

Toen was geluk heel gewoon: wonen in de Kanaalstreek en Westerwolde

Activiteit: Beeldpresentatie door Bert Roossien
Datum: 1 oktober 2017
Aanvang 14.30 uur
Plaats: Streekhistorisch Centrum, Ceresstraat 2
Entree: € 3,00 p.p.; donateurs van het Streekhistorisch Centrum gratis
Inlichtingen en reserveren (tijdens kantooruren): 0599-612649 /info@streekhistorischcentrum.nl

Woningwetwoningen in de burgemeester Reijndersstraat te Stadskanaal. Deze huizen zijn inmiddels alweer afgebroken.

Op zondag 1 oktober gaat het activiteitenseizoen van het Streekhistorisch Centrum van start. Bert Roossien opent de reeks van activiteiten, die doorloopt tot begin mei 2018, met een presentatie van foto’s uit het archief. Het thema van deze eerste activiteit is Wonen in de Kanaalstreek en Westerwolde.

Er zal onder meer aandacht worden geschonken aan de sociale woningbouw. In de gemeente Onstwedde werd in 1917 de stichting ‘Woningbouw in de Gemeente Onstwedde’ opgericht. Al een jaar later werden de eerste woningwetwoningen gebouwd in Musselkanaal aan de Jan Kortstraat en te Stadskanaal aan de Burg. Reijndersstraat. In 1918 werd te Mussel de stichting ‘Woningbouw Mussel’ opgericht die zich vooral inzette voor sociale woningbouw in de dorpen Mussel, Onstwedde en Alteveer. Beide woningbouwverenigingen fuseerden in 1967 tot de Stichting Woningbouw Stadskanaal. Veel aandacht is er ook voor de diverse stijlen waarin woonhuizen werden gebouwd. Zo zijn er in Stadskanaal en Musselkanaal nog fraaie voorbeelden van de Amsterdamse Schoolstijl bewaard gebleven.

Bert Roossien is historicus bij het Streekhistorisch Centrum en zal ook komend seizoen weer maandelijks een keuze maken uit het omvangrijke beeldarchief. Reserveren voor deze bijeenkomsten is aan te raden!

 

‘Een Ander Achterhuis’ en een keuze uit de collectie II: kinderen

Tentoonstelling: ‘Een Ander Achterhuis’ en een keuze uit de collectie II: kinderen
Datum: tot en met 15 september
Plaats: Huisje van Manning/wisselkamer
Inlichtingen (tijdens kantooruren): 0599-612649 /info@streekhistorischcentrum.nl

Aquarel van Geert Schreuder.

Vanaf heden zijn in het Streekhistorisch Centrum weer twee nieuwe  tentoonstellingen te zien. In het Huisje Manning is onder de titel ‘Een Ander Achterhuis’ een tentoonstelling ingericht over de familie Drenth die 16 onderduikers de Tweede Wereldoorlog doorhielp.

Een Ander Achterhuis
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bood de familie Drenth een veilig onderdak aan Joden en mensen die onderdoken voor de verplichte Arbeitseinsatz. Het verhaal over hoe ze dat klaarspeelden, werd in 1998 opgetekend door Jan Hof en door Herinneringscentrum Kamp Westerbork in boekvorm uitgebracht. Geert Schreuder maakte er aquarellen bij. Aan de hand van deze aquarellen wordt nu in het Streekhistorisch Centrum tentoongesteld wat zich in het boerderijtje aan de Kromme Wijk te Stadskanaal afspeelde. Een schaalmodel van het huis laat zien op welke kleine oppervlakte alle mensen moesten leven. Voor iedereen die zich meldde, werd er plaats gemaakt, welke problemen dat ook met zich mee bracht.

Speelgoed en babykleding
Ook in de kamer voor wisseltentoonstellingen in het hoofdgebouw is de opstelling vernieuwd. Er is een keuze gemaakt uit de eigen collectie, waarin deze keer kinderen centraal staan. Oud speelgoed, kinderkleding, leesboekjes, verzorgingsartikelen voor baby’s: de expositie geeft een nostalgisch beeld van vroeger waar velen nog wel herinneringen aan zullen hebben.
De getoonde stukken zijn afkomstig van schenkingen van tal van particulieren en variëren van ca. 30 tot meer dan 100 jaar oud. De collectie van het SHC groeit nog steeds. Voorwaarde voor aanvaarding van schenkingen is o.a. dat de stukken gebruikt zijn in de Kanaalstreek of Westerwolde. Het allermooiste vinden we, als er ook gegevens over de gebruiker bekend zijn. Deze worden allemaal gedocumenteerd.