Direct naar de inhoud.

Nieuws

 

Wat is er momenteel te zien en te doen?

  • Rondleidingen door villa Huize ter Marse
  • Tentoonstelling: Kolonisten aan het Kanaal
  • Tentoonstelling: Witte Olifanten V
  • Nieuw nummer (april 2018) tijdschrift Veerten
  • Nieuws over SHC de Oude Stelmakerij

 

Rondleiding met fotopresentatie

Rondleiding door de villa Huize ter Marse met fotopresentatie door Bert Roossien
Datum: donderdagmiddagen 19 en 26 juli en op 2, 9, 16, 23 en 30 augustus
Tijd: 14.00 uur
Plaats: Streekhistorisch Centrum Stadskanaal
Deelname: € 5,00 p.p. incl. koffie/thee en koek, voor kinderen € 2,00
Inlichtingen (tijdens kantooruren): 0599-612649 /info@streekhistorischcentrum.nl

Winkeltje bij de sluis in het Streekhistorisch Centrum. Waarom waren er bij de sluizen in het Stadskanaal juist zoveel winkeltjes?

Jarenlang organiseerde het Streekhistorisch Centrum op donderdagen tijdens de zomermaanden rondleidingen door de watertoren. Nu dat markante monument door de gemeente is verkocht, zet het SHC de traditie voort in zijn eigen bijzondere onderkomen.
Gedurende de maanden juli en augustus organiseert het Streekhistorisch Centrum elke donderdagmiddag een rondleiding door het museum. De rondleiding wordt voorafgegaan door een fotopresentatie met beelden uit het omvangrijke fotoarchief van het SHC. Gids Bert Roossien neemt u mee door de fascinerende geschiedenis van de streek. Ook zal hij veel vragen beantwoorden over Huize ter Marse. Hoe oud is het gebouw? Wie hebben er gewoond? Wanneer is het museum geworden? Maar ook krijgt u antwoord op vragen als: ‘Wanneer is het Stadskanaal gegraven?’ en ‘Hoe lang is het kanaal?’. De rondleiding is ook geschikt voor kinderen.

 

Kolonisten aan het Kanaal

Zomertentoonstellingen in het SHC
Datum: juli en augustus 2018, di-vr 13.00-17.00 uur
Het SHC is ook in de zomermaanden ook geopend op de zondagen 1 juli, 5 augustus en 2 september van 14.00-17.00 uur
Plaats: Streekhistorisch Centrum Stadskanaal
Inlichtingen (tijdens kantooruren): 0599-612649 /info@streekhistorischcentrum.nl

Op dit schilderij verbeeldt Geert Schreuders het graven van het Stadskanaal, de wijken en monden.

Ook in de zomermaanden laat het Streekhistorisch Centrum veel moois uit haar collectie zien. In het hoofdgebouw kunt u de vaste tentoonstelling bezoeken over de ontwikkeling van de Kanaalstreek van veenmoeras tot moderne woonplaats. In de wisselkamer zijn voorwerpen uit de eigen collectie die te maken hebben met het onderwijs van vroeger tentoongesteld. In het bijgebouw Huisje van Manning zijn de schilderijen van Geert Schreuder getiteld ‘Kolonisten aan het kanaal’ terug van weggeweest. Tien momenten uit de geschiedenis van de Kanaalstreek zijn door Geert in verf vastgelegd en verhalend verbeeld. Daarnaast is er een kleine selectie te zien uit de collectie foto’s die het SHC onlangs ontving van de Rotary Stadskanaal. De foto’s werden gemaakt door aansichtkaartenuitgever JosPe uit Arnhem en tonen beelden van Stadskanaal uit de jaren 60.

 

Witte Olifanten V: Dieke Venema

Tentoonstelling in SHC de Oude Stelmakerij te Sellingen
Datum: van 28 juli tot en met 28 oktober 2018
Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 14.00-16.00 uur, op zaterdag van 10.00-16.00 uur. Daarbuiten op afspraak.
SHC de oude Stelmakerij, Dorpsstraat 32, 9551 AE Sellingen. Tel. 0599-322727 of 0599-612649;
Entree: gratis
Inlichtingen (tijdens kantooruren): 0599-612649 /info@streekhistorischcentrum.nl

‘Untitled’, 2013, klei en metaal. Dieke Venema.

Witte Olifanten is de naam van een reeks solotentoonstellingen voor keramische kunst, die vanaf 2013 plaatsvond in de watertoren van Stadskanaal maar dit jaar voor het eerst in SHC de oude Stelmakerij in Sellingen. De naam verwijst in overdrachtelijke zin naar iets zeldzaams, iets moois en kostbaars, te duur om te onderhouden, te kostbaar om weg te doen.
Voor deze eerste tentoonstelling op de nieuwe locatie is een jong talent uitgenodigd om met haar werk de voormalige smidsruimte te transformeren. Dieke Venema (1990, Barneveld) werkt voor het maken van haar beelden het liefst met plastische, makkelijk te manipuleren materialen zoals klei. Haar beelden zijn abstract en robuust. Meer dan eens verwerkt ze bestaande voorwerpen in haar sculpturen, zoals een radio of een palet. Soms is het bijna louter een manier om iets overeind te houden, zoals bij een groot beeld dat wordt gestut door een paal. Soms werkt het voorwerp als sokkel. Maar altijd werkt het licht vervreemdend. Als contrast met de robuuste aanblik is er veel subtiels te beleven aan haar werk. De sporen van haar vingers toen ze het beeld maakte, de zachte glans van de terra sigillata waarmee sommige beelden zijn afgewerkt, staan voor een aandachtige en weloverwogen werkwijze van deze kunstenares, die zegt vooral intuïtief te werk te gaan.