Direct naar de inhoud.

Nieuws

Wat is er momenteel te zien en te doen?

  • Oproep: Kunstwerken Buinersluis te leen gevraagd
  • Zondag 6 januari: Nieuwjaarsvisite
  • Zondag 13 januari: Beeldpresentatie Kleren maken de man (of vrouw)
  • Zondag 20 januari: Lezing over bioscoopgeschiedenis
  • Zondag 27 januari: Oproep! Doe mee aan de Warme Wintermiddag: Op reis
  • Klik hier voor de complete zondagagenda
  • Tentoonstelling: Muthert, 100 jaar koopmannen in Musselkanaal
  • Nieuw nummer (december 2018) tijdschrift Veerten
  • Nieuws over SHC de Oude Stelmakerij

Kunstwerken van de Buinersluis gevraagd

Vanaf 1 februari tot 10 april staat het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal stil bij de verjaardag van één van de kenmerkende monumenten die Stadskanaal nog heeft, namelijk de Buinersluis. Deze sluis in het centrum van Stadskanaal, tussen Hoofdstraat en –kade, bestaat in 2019 200 jaar.

De Buinersluis rond 1910. Collectie Streekhistorisch Centrum Stadskanaal.

De Buinersluis rond 1910. Collectie Streekhistorisch Centrum Stadskanaal.

Om de verjaardag van de sluis te vieren, is het Streekhistorisch Centrum op zoek naar kunstwerken die de Buinersluis (of een van de andere sluizen in het Stadskanaal) verbeelden. Wie een schilderij, tekening of speciale foto van de sluis heeft, kan zich melden via info@streekhistorischcentrum.nl of 0599-612649.  We hopen een divers palet aan werken te kunnen tentoonstellen.

Nieuwjaarsvisite

Met vertoning van de film ‘Een jaar rechtuit, Stadskanaal in 1969’.
Datum: 6 januari 2019
Tijd: van 14.00 tot ca. 17.00 uur
Plaats: Streekhistorisch Centrum Stadskanaal
Entree: gratis

Op 1 januari 1969 ontstond de nieuwe gemeente Stadskanaal uit de samenvoeging van de gemeente Onstwedde met een deel van de gemeente Wildervank. Daartoe moesten ook de plaatsnaamborden worden vervangen. (Collectie Streekhistorisch Centrum).

 

Al jaren houdt het Streekhistorisch Centrum de traditie in ere om op de eerste zondag van het nieuwe jaar een nieuwjaarsvisite te houden. Dit jaar vindt deze bijeenkomst plaats op zondagmiddag 6 januari.  Van 14.00 tot 17.00 uur is iedereen van harte welkom om het museum te bekijken onder het genot van traditionele nieuwjaarslekkernijen als rolletjes,  kniepertjes en boerenjongens. De tentoonstelling ‘Muthert, 100 jaar koopmannen in Musselkanaal’ is deze middag gratis te bezichtigen, en in de zaal draait de film ‘Een jaar rechtuit’ over gebeurtenissen in de in 1969 net gevormde nieuwe gemeente Stadskanaal. Om 15.00 uur zal het bestuur gezamenlijk met de aanwezigen het glas heffen op het nieuwe jaar.

Kleren maken de man (of vrouw)

Beeldpresentatie door Bert Roossien over kledingzaken uit de de Kanaalstreek
Datum: 13 januari 2019
Tijd: 14.30 uur
Entree: € 3,00 per persoon, donateurs gratis op vertoon van hun donateurspas
Reserveren (tijdens kantooruren): 0599-612649 /info@streekhistorischcentrum.nl

Modezaak Oving aan de Europalaan in Stadskanaal

Modezaak Oving was in de jaren tachtig een beeldbepalend pand in de Europalaan in Stadskanaal. (Collectie Streekhistorisch Centrum Stadskanaal.)

Rond 1900 trokken nog veel lokaal bekende textielhandelaren met hun koopwaar per fiets of hondenkar langs de deuren van dorp naar dorp: Velema, Westen, Oving, Huising e.a. bouwden hun klantenkring op door met een zak vol manufacturen de boer op te gaan. Mouwen inkorten of broekspijpen uitleggen gebeurde in het naaiatelier en wie het kon betalen liet zich een nieuw pak aanmeten bij de plaatselijke kleermaker. Veel kleding (sokken, hemden, borstrokken etc.) werd nog door de huisvrouw zelf gebreid. De benodigde wol, garen en breipennen kocht je in de manufacturenzaak.

Kleding is sterk aan verandering onderhevig. In krantenadvertenties door de jaren zien we hoe de rokken beurtelings korter en langer werden, petten en hoeden verdwenen en vooral hoe de kleding kleurrijker en gevarieerder werd. Ook familiefoto’s geven de veranderingen in de mode goed weer: op de oudste sepiakleurige opnames (ca. 1880) zien we nog dames met oorijzers en heren met wat toen heette ‘een Duitse muts’ of een cilinderhoed.

‘Eene zeer interessante Vertooning…’

Lezing over de bioscoopgeschiedenis in Oost-Groningen door Jan Mooibroek
Datum: 20 januari 2019
Aanvang: 14.30 uur
Entree: € 4,00, donateurs € 2,50 op vertoon SHC-pas

Bioscoop Lido In Oude Pekela was van 1955 tot 1970 in bedrijf. Collectie Jan Mooibroek.

 

Op zondag 20 januari houdt Jan Mooibroek onder de titel ‘Eene Zeer Interessante Vertooning’ een lezing in het SHC over de bioscoopgeschiedenis. Aan de hand van een Powerpointpresentatie zal hij vertellen over de komst van de fotografie, de ontdekking van het bewegend beeld en hoe de bioscopen eerst op de kermis, daarna in zalen en later in echte bioscopen in de Veenkoloniën kwamen en soms ook bleven. Bekende namen van bioscoopuitbaters als Hollemans en Abeln passeren de revue. Foto’s van vroeger en nu, bijzondere wetenswaardigheden en een aantal bekende films die velen zich vast nog wel herinneren, zullen deze middag aan bod komen.  Onderwerpen uit het Polygoonjournaal  ‘Het Neerlands Nieuws’ die in onze regio zijn gemaakt, maken de presentatie compleet.

Jan Mooibroek schreef het boek ‘Bewegende beelden, witte doeken’ over de bioscoopgeschiedenis in de regio en is fervent verzamelaar van alles wat met dit onderwerp te maken heeft. Hij was in zijn vrije tijd vele jaren actief als operateur in bioscoop De IJzeren Klap in Musselkanaal en later in Smoky te Stadskanaal.

Warme Wintermiddag: Op reis

Doe ook mee aan deze middag vol verhalen en gedichten
Datum: 27 januari 2019
Tijd: 14.30 uur
Entree: € 4,00 per persoon, donateurs € 2,50 op vertoon SHC-pas, deelnemers gratis
Reserveren en opgeven (tijdens kantooruren): 0599-612649 /info@streekhistorischcentrum.nl

Op zondag 27 januari organiseert het Streekhistorisch Centrum te Stadskanaal een Warme Wintermiddag, een gezellige winterse middag met verhalen en gedichten. Na drie eerdere edities met de thema’s Winter, Liefde en Geluk heeft de middag nu het thema ‘Op reis’. Bezoekers kunnen luisteren naar hartverwarmende verhalen, gedichten en liederen om de koude en duisternis te verdrijven, en zelf ook meedoen door een voordracht te houden.

Dat mag met een zelfgeschreven verhaal of gedicht, maar ook door het voordragen van andermans werk, in het Gronings, Drents of Nederlands, als de voordracht  maar iets met het thema ‘Op reis’ te maken heeft. Belangstellenden die zich ook willen laten horen, kunnen zich vooraf aanmelden bij Helen of Bert van het Streekhistorisch Centrum. De maximale tijdsduur per persoon is gesteld op 10 minuten.

Muthert, 100 jaar koopmannen in Musselkanaal

Tentoonstelling
Datum: van 11 september 2018 tot en met 7 januari 2019
Plaats: Streekhistorisch Centrum Stadskanaal
Inlichtingen (tijdens kantooruren): 0599-612649 /info@streekhistorischcentrum.nl

Personeel voor de winkel in de jaren dertig. (Collectie Muthert)

Het Streekhistorisch Centrum vertelt de geschiedenis van de Kanaalstreek. Een geschiedenis die gekenmerkt wordt door een dynamiek van zwaar werk in het veen, het bewoonbaar maken van het voormalige moeras waar mensen afkomstig van heinde en verre zich vestigden om een nieuw leven te beginnen en middelen van bestaan vonden langs het kanaal, als schipper, landarbeider, ambachtsman of winkelier. Het familiebedrijf Muthert is één van die bedrijven die deze ontwikkeling illustreert. Hun ontwikkeling van schippersfamilie via koopmannen en handelaars tot een modern gespecialiseerd bedrijf met een internationale webshop is exemplarisch voor de ontwikkeling van de streek en de groei van de lintdorpen langs het kanaal. Niet alle bedrijven hielden het echter zo lang vol. De viering van een honderdjarig bestaan in een streek die nog maar net het 250-jarig bestaan vierde, is dan ook best bijzonder.

Daarbij heeft slijterij Frans Muthert al een ruim 20 jaar durende relatie met het Streekhistorisch Centrum als bedrijfsdonateur. Reden te meer om naar aanleiding van de viering van het eeuwfeest, een tentoonstelling aan deze geschiedenis te wijden.
Het verhaal van de familie Muthert is in het kort te lezen in Veerten jaargang 3 nr. 2 van juli 2018 en uitgebreid in de brochure ‘100 jaar Frans Muthert 1918-2018’ die bij de tentoonstelling te koop is.

De tentoonstelling in het Streekhistorisch Centrum is te zien van 11 september 2018 tot en met 7 januari 2019, van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00-17.00 uur en vanaf oktober ook elke zondag van 14.00-17.00 uur. Op zondag 7 oktober houdt Bert Roossien een fotopresentatie met als thema Kruideniers in de Kanaalstreek die aansluit bij de tentoonstelling. De entree bedraagt € 3,00, donateurs zijn gratis.