Direct naar de inhoud.

Nieuws

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat is er momenteel te zien en te doen?

  • Zondag 15 april 2018: cabaretekse middag met de Poesieclub
  • Zondag 22 april 2018: filmmiddag Sellingen
  • Zondag 29 april 2018: rondleiding Arboretum Westeresch
  • Zondag 6 mei 2018: literatuurmiddag Noud Bles
  • Tentoonstelling: Quilts en beelden
  • Nieuw nummer (november 2017) tijdschrift Veerten

 

Een cabaretekse middag met de Poesieclub

Poëzie door de Poesieclub met muziek van zanger/gitarist Dick Kamphuis
Datum: zondag 15 april 2018
Tijd: 14.30 uur, museum open om 14.00 uur
Plaats: Streekhistorisch Centrum, Ceresstraat 2
Entree: € 4,00; donateurs met donateurspas SHC € 2,50
Inlichtingen en reserveren (tijdens kantooruren): 0599-612649 /info@streekhistorischcentrum.nl

Het optreden van de Poesieclub vorig jaar in het SHC was een daverend succes. (Jaap Kok/SHC)

Het wordt weer een bijzondere zondagmiddag in het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal op 15 april.
De Poesieclub treedt op met een cabaretesk programma dat bol staat van verschillende soorten poëzie. Een mix van bestaande en eigen gedichten wordt op een verrassende manier gepresenteerd.
De af en toe wat serieuzere ondertoon wordt ruimschoots afgewisseld met vrolijke klanken want dit jaar vormt het ‘klankgedicht’ de rode draad. Het geheel wordt weer omlijst met muziek.

Marijke van Es, Annie Martens, Marineke Leijenhorst en Manuel Claasen vormen al jaren de poesieclub. De muzikale omlijsting wordt ditmaal verzorgd door zanger/gitarist Dick Kamphuis.

 

Sellingen op film

Filmmiddag waarbij Sellingen centraal staat
Datum: zondag 22 april 2018
Tijd: 14.30 uur, museum open om 14.00 uur
Plaats: Streekhistorisch Centrum, Ceresstraat 2
Entree: € 3,00; donateurs met donateurspas SHC gratis
Inlichtingen en reserveren (tijdens kantooruren): 0599-612649 /info@streekhistorischcentrum.nl

Het gemeentehuis van Vlagtwedde aan de Dorpsstraat te Sellingen halverwege de jaren tachtig. (Collectie Streekhistorisch Centrum)

Op zondag 22 april vertoont het Streekhistorisch Centrum een film uit haar collectie. Vandaag staat de film Sellingen 1150 op het programma, die in 2007 werd gemaakt en een beeld geeft van het dorp 10 jaar geleden, bedrijven die er gevestigd waren en zijn, het verenigingsleven en veel gefilmde inwoners, gemengd met fotobeelden van nog eerder. De film duurt ruim twee uur, er zal halverwege even een koffiepauze worden gehouden.

 

Arboretum Westeresch

Rondleiding door Arboretum Westeresch o.l.v. Jan Loots
Datum: zondag 29 april 2018
Tijd: 14.30 uur, museum open om 14.00 uur
Plaats: Streekhistorisch Centrum, Ceresstraat 2
Deelname: € 3,00 per persoon, inclusief koffie met koek
Opgeven noodzakelijk (tijdens kantooruren): 0599-612649 /info@streekhistorischcentrum.nl

Op zondag 29 april a.s. organiseert het Streekhistorisch Centrum te Stadskanaal een activiteit buitenshuis. Jan Loots is gevraagd om die middag een rondleiding te geven door zijn tuin, het arboretum Westeresch in Veele.

De tuin is 5000 m2 groot en heeft een grote verscheidenheid aan bijzondere bomen, heesters en vaste planten, die samen een harmonisch geheel vormen. In de tuin is ook een grote vijver, omringd door een wal. Een waterloopje klatert tussen de struiken door. Er zijn mooie doorkijkjes naar het omliggende landschap. Langs de tuin stroomt de Ruiten Aa. Langs de oever zijn zitstokjes aangebracht voor het ijsvogeltje, dat graag gebruik maakt van deze uitkijkposten om het water in te duiken en visjes te vangen.

 

De Verborgen Hand van Noud Bles

Literatuurmiddag met muziek: De verborgen hand, een roman in woord en muziek tot leven gebracht. Een programma van Noud Bles (auteur, voordracht) en Sebastiaan Oosthout (piano)
Datum: zondag 6 mei 2018
Tijd: 14.30 uur, museum open om 14.00 uur
Plaats: Streekhistorisch Centrum, Ceresstraat 2
Entree: € 8,00 p.p.; donateurs van het SHC € 5,00 op vertoon van de pas
Voor inlichtingen, aanmelden en reserveren (tijdens kantooruren): 0599-612649 /info@streekhistorischcentrum.nl

Omslag van het boek De Verborgen Hand, door Noud Bles

Literatuur en muziek in het SHC
Op zondag 6 mei sluit het Streekhistorisch Centrum het seizoen van zondagmiddagactiviteiten af met een middag die in het teken staat van literatuur en muziek. In samenwerking met de leeskringen die gedurende het winterseizoen bijeenkomen in het SHC komt schrijver Noud Bles naar het SHC. Hij publiceerde in 2017 zijn zesde roman De Verborgen Hand, waarin muziek een belangrijke rol speelt. In het SHC brengt hij samen met Sebastiaan Oosthout op piano zijn roman in woord en muziek tot leven.

‘De verborgen hand’ is een roman over vriendschap, liefde, het leven en de dood. In een combinatie van voordracht en pianospel worden de vrouwelijke componisten uit het boek tot leven gewekt door middel van hun geschiedenis en hun werk. Zowel de bij insiders bekende componistes als Clara Schumann-Wieck en Hildegard von Bingen als de vrijwel nooit genoemde componerende vrouwen als Cécile Chaminade, Maria Theresia von Paradis en anderen komen aan bod.

Sebastiaan Oosthout (Nijmegen, 1966) is concertpianist en docent piano. Hij speelt als solist in groot en in klein verband, soms samen met zijn echtgenote Kimberly Harrison en heeft verschillende CD’s uitgebracht.

De verborgen hand is uitgegeven door Aspekt, ISBN 978-94-6338-249-6, prijs € 17,95
Websites: www.noudbles.nl
www.sebastiaanoosthout.com

 

Quiltshow vol Lentekriebels
en Beelden van Mary Stenekes

Tentoonstelling: Tentoonstelling van ‘De Streek Quilters’ en Mary Stenekes
Datum: vanaf zaterdag 27 januari
Plaats: Streekhistorisch Centrum Stadskanaal
Inlichtingen (tijdens kantooruren): 0599-612649 /info@streekhistorischcentrum.nl


Een van de beelden van Mary Stenekes tegen een achtergrond van quilts. Foto: Arie Stenekes.

Vanaf zaterdag 27 januari is er in het Streekhistorisch Centrum weer een nieuwe tentoonstelling te zien, waarin quilts centraal staan. Onder de titel Quiltshow vol lentekriebels worden er handgemaakte en machinale quilts getoond waarin bloemen het centrale motief vormen. De quilts zijn gemaakt door de quiltgroep ‘De Streek Quilters’ uit de omgeving van Stadskanaal.
Daarnaast toont Mary Stenekes uit Stadskanaal beelden die zij maakte in gemengde technieken met gebruik van textielverharder, papier-maché en zelfhardende klei.
De tentoonstelling in het Streekhistorisch Centrum is te zien van 27 januari tot en met 11 mei, van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00-17.00 uur en op zondag van 14.00-17.00 uur. Tijdens feestdagen gesloten. Voor groepen zijn er op afspraak ook arrangementen mogelijk.