Direct naar de inhoud.

Nu in de Oude Stelmakerij


De vaste tentoonstelling

Openingstijden:
Vanaf 30 oktober 2018 tot en met 31 maart 2019 is SHC de Oude Stelmakerij te bezoeken op afspraak. Bel daarvoor met het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal, 0599-612649 of mail info@streekhistorischcentrum.nl.
Vanaf 1 april 2019:
Dinsdag tot en met zondag van 13.00-16.00 uur, ook op Hemelvaartsdag en eerste en tweede Pinksterdag.
Entree: gratis
Telefoonnummer tijdens openingstijden: 0599-322727
SHC De Oude Stelmakerij is ook op Facebook

SHCW Expo SHC De Oude Stelmakerij vast 450px

Op vrijdag 9 september werd de nieuwe permanente presentatie in SHC de oude Stelmakerij geopend. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van Westerwolde in vogelvlucht. Met het gereedkomen van deze expositie is de Oude Stelmakerij nu met recht een bezoekerscentrum waar men alles te weten kan komen over de geschiedenis van Westerwolde. Op de begane grond wordt op verschillende themapanelen in woord en beeld het verhaal verteld over o.a. de ontwikkeling van het landschap, de middelen van bestaan en de bijzondere bestuursstructuur in Westerwolde. Op de bovenverdieping is de bibliotheek van de Historische Vereniging Westerwolde gevestigd, waar iedereen die nog meer wil weten, verder kan lezen in de naslawerken over het gebied.
De tentoonstelling werd geopend door de burgemeesters van de nieuw te vormen gemeente Westerwolde: Leontien Kompier van Vlagtwedde en Janneke Snijder van Bellingwedde.

 

Onthulling versregels Neuteboom op de gevel

Helen Kämink en burgemeester Leendert Klaasen onthullen de geveltekst. (Jaap Kok/SHC)

Op donderdag 19 april onthulde burgemeester Leendert Klaassen van Westerwolde enkele regels uit een gedicht aan de zuidgevel van SHC de oude Stelmakerij.
De tekst op de gevel luidt:

De wind, dij weid’ heur om de kop!
De zunne scheen heur waarm!
De kwartel sluig, de koekoek ruip!
De ekster schreiwd’ alaarm!

Het is een fragment uit het gedicht De Golden Houd dat te vinden is in ‘De verzamelde werken van Jan Hendrik Neuteboom: Verhalen, schetsen en gedichten in het Westerwolds’. Neuteboom (1865-1929) werd geboren in Vlagtwedde en was van 1884-1896 onderwijzer in Sellingen. Na zijn vertrek naar Den Haag begon hij gedichten en verhalen te schrijven in de Westerwoldse streektaal.
Smid Gerth Berndt uit Ter Haar vervaardigde de letters.

Op de foto staan van links naar rechts: Geert Luth en Geesje Vos (Stichting J.H. Neuteboom), smid Gerth Berndt, Helen Kämink, burgemeester Leendert Klaasen en Jan Sleumer (Stichting J.H. Neuteboom). (Foto: Jaap Kok/SHC)

Meer over SHC De Oude Stelmakerij