Direct naar de inhoud.

Nu in de Oude Stelmakerij

Openingstijden SHC de oude Stelmakerij 2019 

Vanaf zaterdag 6 april 2019 is SHC de oude Stelmakerij weer open. De openingstijden in de maand april zijn:

De entree is gratis! U kunt In SHC de oude Stelmakerij terecht voor een tentoonstelling met een overzicht van de geschiedenis van Westerwolde. Daarnaast is er een kantoor van de Stichting Promotie Westerwolde gevestigd waar u terecht kunt voor alle vragen op toeristisch gebied, wandel- en fietskaarten, routes, overnachtingsadressen etc.

In SHC de oude Stelmakerij wordt u ontvangen door vrijwilligers. Belangstelling om mee te doen? Neem gerust contact op via 0599-612649 of info@streekhistorischcentrum.nl

SHC De Oude Stelmakerij heeft ook een Facebookpagina

SHCW Expo SHC De Oude Stelmakerij vast 450px

Keramische kunst Tilmann Meyer-Faje in Sellingen

Expositie Witte Olifanten door Tilmann Meyer-Faye in Sellingen
Datum: van 16 juni t/m 15 september 2019
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 13.00 – 16.00 uur
Plaats: SHC De Oude Smederij, Dorpsstraat 32, 9551 AE Sellingen, 0599-322727 of 0599-612649
Entree: gratis 

Vanaf 16 juni zal in SHC de oude Stelmakerij in Sellingen werk te zien zijn van de Amsterdamse kunstenaar Tilmann Meyer-Faje. Onder de titel Waar eindigt het? toont hij een installatie van zijn keramische sculpturen, die afgeleid zijn van industriële constructies zoals prefab betonbouw of andere ingenieursconstructies. Meyer-Faje ontwerpt zijn eigen productieprocessen en bouwt zijn beelden op uit in serie geproduceerde onderdelen die hij samenvoegt. Hij richt zich niet op perfectie, maar juist op vervormingen die gedurende het maakproces ontstaan. Het uiterlijk van de beelden wordt bepaald door de materiaaleigenschappen van de klei, zoals vormen die bezwijken onder invloed van gewicht en de scheuren die ontstaan door het drogen en bakken. De kunstenaar laat hiermee zijn fascinatie voor falende, industriële processen zien. In SHC de oude Stelmakerij zullen behalve de installatie enkele videowerken van Meyer-Faje te zien zijn.

Het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden toont tot 27 oktober 2019 eveneens werk van Tilmann Meyer-Faje. Onder de titel ‘Volle kracht vooruit’ is hier een vloot keramische schepen van de kunstenaar te zien. ( www.princessehof.nl )

De expositie in Sellingen is de 6de editie van de reeks solotentoonstellingen voor keramische kunst, die plaatsvindt onder de naam Witte Olifanten. Deze naam verwijst in overdrachtelijke zin naar iets zeldzaams, iets moois en kostbaars, te duur om te onderhouden, te kostbaar om weg te doen.

Zondag 16 juni om 15.00 uur wordt de expositie geopend. Lydia van Oosten zal in een vraaggesprek met Tilmann Meyer-Faje ingaan op uitgangspunten en werkwijze van de kunstenaar. Van Oosten heeft als projectcoördinator gewerkt bij Sundaymorning@ekwc, het Europees keramisch werkcentrum in Oisterwijk dat fungeert als een internationale artist-in-residence.

Onthulling versregels Neuteboom op de gevel

Helen Kämink en burgemeester Leendert Klaasen onthullen de geveltekst. (Jaap Kok/SHC)

Op donderdag 19 april 2018 onthulde burgemeester Leendert Klaassen van Westerwolde enkele regels uit een gedicht aan de zuidgevel van SHC de oude Stelmakerij.
De tekst op de gevel luidt:

De wind, dij weid’ heur om de kop!
De zunne scheen heur waarm!
De kwartel sluig, de koekoek ruip!
De ekster schreiwd’ alaarm!

Het is een fragment uit het gedicht De Golden Houd dat te vinden is in ‘De verzamelde werken van Jan Hendrik Neuteboom: Verhalen, schetsen en gedichten in het Westerwolds’. Neuteboom (1865-1929) werd geboren in Vlagtwedde en was van 1884-1896 onderwijzer in Sellingen. Na zijn vertrek naar Den Haag begon hij gedichten en verhalen te schrijven in de Westerwoldse streektaal.
Smid Gerth Berndt uit Ter Haar vervaardigde de letters.

Op de foto staan van links naar rechts: Geert Luth en Geesje Vos (Stichting J.H. Neuteboom), smid Gerth Berndt, Helen Kämink, burgemeester Leendert Klaasen en Jan Sleumer (Stichting J.H. Neuteboom). (Foto: Jaap Kok/SHC)

Meer over SHC De Oude Stelmakerij