Direct naar de inhoud.

Nu in de Oude Stelmakerij

 

Openingstijden SHC de oude Stelmakerij 2019 

Op zaterdag 6 april 2019 gaat SHC de oude Stelmakerij weer open. De openingstijden in de maand april zijn:

Van 6 april tot en met 14 april van donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 16.00 uur.

Vanaf 18 april tot en met 5 mei van dinsdag tot en met zondag van 13.00-16.00 uur. Gesloten op Eerste Paasdag, open op Tweede Paasdag van 13.00-16.00 uur.

De entree is gratis! U kunt In SHC de oude Stelmakerij terecht voor een tentoonstelling met een overzicht van de geschiedenis van Westerwolde. Daarnaast is er een kantoor van de Stichting Promotie Westerwolde gevestigd waar u terecht kunt voor alle vragen op toeristisch gebied, wandel- en fietskaarten, routes, overnachtingsadressen etc.

In SHC de oude Stelmakerij wordt u ontvangen door vrijwilligers. Belangstelling om mee te doen? Neem gerust contact op via 0599-612649 of info@streekhistorischcentrum.nl

SHC De Oude Stelmakerij heeft ook een Facebookpagina

SHCW Expo SHC De Oude Stelmakerij vast 450px

Onthulling versregels Neuteboom op de gevel

Helen Kämink en burgemeester Leendert Klaasen onthullen de geveltekst. (Jaap Kok/SHC)

Op donderdag 19 april 2018 onthulde burgemeester Leendert Klaassen van Westerwolde enkele regels uit een gedicht aan de zuidgevel van SHC de oude Stelmakerij.
De tekst op de gevel luidt:

De wind, dij weid’ heur om de kop!
De zunne scheen heur waarm!
De kwartel sluig, de koekoek ruip!
De ekster schreiwd’ alaarm!

Het is een fragment uit het gedicht De Golden Houd dat te vinden is in ‘De verzamelde werken van Jan Hendrik Neuteboom: Verhalen, schetsen en gedichten in het Westerwolds’. Neuteboom (1865-1929) werd geboren in Vlagtwedde en was van 1884-1896 onderwijzer in Sellingen. Na zijn vertrek naar Den Haag begon hij gedichten en verhalen te schrijven in de Westerwoldse streektaal.
Smid Gerth Berndt uit Ter Haar vervaardigde de letters.

Op de foto staan van links naar rechts: Geert Luth en Geesje Vos (Stichting J.H. Neuteboom), smid Gerth Berndt, Helen Kämink, burgemeester Leendert Klaasen en Jan Sleumer (Stichting J.H. Neuteboom). (Foto: Jaap Kok/SHC)

Meer over SHC De Oude Stelmakerij