Direct naar de inhoud.

Veerten

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Veerten jr 01 nr 01 A4 cover 240px

Nieuw tijdschrift van het Streekhistorisch Centrum

Veerten 1e ex Herman Sandman

Directeur Helen Kämink overhandigt het tweede eerste exemplaar aan schrijver Herman Sandman, nadat wethouder Goziena Brongers al het eerste had ontvangen. (Jaap Kok/SHC)

Op donderdag 7 juli verscheen het eerste nummer van Veerten, het nieuwe eigen tijdschrift van het Streekhistorisch Centrum (SHC) te Stadskanaal. Het blad werd gepresenteerd tijdens een gezellige bijeenkomst in The Read Shop in Stadskanaal. Herman Sandman, schrijver van o.a. de verhalenbundel ‘De eeuwige Veenkoloniaal’ nam het eerste nummer in ontvangst. Na de overhandiging las hij voor uit eigen werk. Onder het genot van een hapje en een drankje konden de belangstellenden nader kennismaken met Veerten. De hapjes werden verzorgd door Ria Dik van Slagerij Dik, hoofdpersoon in één van de artikelen in Veerten.

SHCW Veerten jr 01 nr 01 art Will Stevens uitsn

Fragment van het nieuwe tijdschrift Veerten met een foto van The Music Sounds met Will Stevens (drums), Henk Wijngaard (gitaar), Ger van Terwisga (toetsen). Foto uit de collectie van Will Stevens.

Het tijdschrift wil laten zien waar het Streekhistorisch Centrum voor staat en neemt de lezer aan de hand van leesbare en interessante artikelen mee naar onze streek, naar de cultuur en het verleden van de Veenkoloniën, van Westerwolde en van de Monden. De naam ‘Veerten’ staat voor de culturele en historische verten of horizonnen die we willen verkennen. De naam ‘Veerten’ is tevens een hommage aan Simon van Wattum, die tot de beste dichters in het Gronings gerekend mag worden. Hij schreef een gedicht over de watertoren van Stadskanaal met dezelfde titel.
In het eerste nummer staan o.a. interviews met Will Stevens die vertelt over de  popcultuur in de Kanaalstreek in de jaren zestig, met Rennie Dik over de geschiedenis van de roemruchte slagerij Dik, artikelen over de oudste kerk van Stadskanaal aan de Semsstraat en over een moord in Ter Apel in 1923. Daarnaast rubrieken die de omvangrijke collectie van het SHC voor het voetlicht brengen en uiteraard de activiteitenagenda. Donateurs van het SHC krijgen het blad automatisch thuisgestuurd en het zal in de losse verkoop verkrijgbaar zijn voor € 4,95 (zolang de voorraad strekt).

Veerten jr 01 nr 01 A4 spread 4_5 450px